Bakgrund

Jag föddes under 70-talet i Israel och växte upp i en av landets minsta kibbutzer med min familj, som sladdbarn med tre äldre syskon. Pappa var psykolog och mamma danslärare, och det är två saker jag har tagit med mig i mitt eget arbetsliv genom N.L.P. terapi och Tai chi. När jag var fem började arbetet ute på fruktfälten vilket innebär hårt arbete med långa timmar i stekande sol. Kibbutzens ideologi är byggd på att arbeta, och fortfarande är min grundpelare att göra mitt arbete ordentligt vad det än gäller. Under hela min uppväxt plockade jag alla möjliga slags frukter, som äpple, apelsiner, grapefrukt, avokado och banan.

saar_youngNär jag var nio år började jag träna Krav Maga, en israelisk självförsvarsteknik med höga krav och hård diciplin, något som fortfarande sitter i min karaktär och när jag undervisar. När jag blev äldre satt jag många, oändliga meditativa timmar på traktorn och gick många långa promenader och lyssnade ute bland träden för att upptäcka läckande bevattningsslangar. Jag tog varje tillfälle att i lugn och ro betrakta mina tankar, jag var så fascinerad av människans natur. Det är fortfarande ett av mina största intressen.

På kibbutzen fanns alltid volontärer, ungdomar som kom från hela världen för att jobba och ha kul. Jag umgicks mycket med dem och engelskan blev så småningom som ett andra modersmål. Så istället för att resa jorden runt fick jag gåvan att träffa hundratals människor från hela världen på hemmaplan.

Min skoltid var hemsk. Jag vill inte genomföra saker jag inte tror på, och jag hade många frågor om varför man måste lära sig vissa ämnen och på ett visst sätt. Och varför man inte fick lära sig viktiga saker inför livet, t ex hur man hanterar konflikter och om människovärden?

armyEfter skolan väntade armén i tre år, som för alla unga israeler. Det var en hektisk och tuff period i mitt liv, och under tjänsten tappade jag tron på en krigisk inställning och våld som lösning på konflikter. Aldrig fanns det tid för sig själv heller. Efter de tre åren fick jag nog och lämnade armén, trots att min överbefälhavare försökte tvinga mej att fortsätta min tjänst. Det var då Tai chi kom i min livsväg.

Jag har träffat många lärare och försökt ta till mig allt de haft att lära. Varje dag spenderade jag flera timmar med att träna Tai chi. Den lärare som betytt mest för mej var kinesen Haihe Liu. Han lärde mej allt han kunde och jag fick vara med som hjälplärare under hans lektioner i Israel. Men Haihe blev sjuk och efter ett par år dog han i leukemi.Haihe_Liu Jag känner fortfarande en stor saknad efter honom och varje år håller vi en minnesceremoni med Empty cups elever här i Sverige.

Jag har alltid haft en inre längtan att bli munk, och en gång begav jag mej till ett Buddhistiskt kloster i Thailand. När jag kom dit till Wat Pananchat var det fullt, men jag var välkommen tillbaka om en månad igen. Så jag tog min ryggsäck och luffade ut bland de tropiska öarna på Thailands sydöstra kust med planen att återvända om en månad. Ute på ön Koh Pha-ngan kom jag i kontakt med ett vackert vandrarhem på stranden, där jag kunde undervisa Tai chi och meditation för de inneboende. Där fick jag även min Reiki Master-utbildning och började undervisa andra i Reiki.

saar_camillaNär jag flyttade in på vandrarhemmet var den första jag träffade en svensk tjej som tog emot mej i receptionen. ”Där är ju min framtida fru” tänkte jag, och innan Camilla, som hon hette fick veta något hade jag ringt min familj och berättat att jag träffat min blivande fru. Och så blev det. Klostret blev bortvalt. Resorna blev uppskjutna. Efter några månader tillsammans i Thailand flyttade vi först en kort kall period till Sverige och sedan till Israel. Efter ett år gifte vi oss. Det var först då, långt senare, som Camilla förstod att jag faktiskt varit på väg att leva mitt liv som munk innan vi träffades.

Att återvända till Israel var inte lätt. Jag kände mig instängd i kibbutzen, och landets livsstil passade mej inte längre. Ljuspunkterna var att få vara nära min Tai chi-lärare Haihe och att fortsätta utbilda mig inom alternativmedicin. Varvat med arbete ute på kibbutzens fält och med korna så hade jag och Camilla Reiki-kurser och gav behandlingar i kristallhealing och Bach blomsterdroppar. Jag undervisade även Tai chi i kibbutzen, bl.a för volontärerna. När vi väntade vårt första barn bestämde vi oss för att flytta till Sverige. Där lever vi än idag.DSC_0301

Men fortfarande kommer ibland längtan upp efter munklivet…