Tai Chi Chuan

11265015_840853349303242_4810316714571004138_n

Tai Chi Chuan är en traditionell kinesisk kampkonst som har sina rötter i den taoistiska filosofin som bygger på Yin och Yang. Vår stil, Wudang, innebär praktisk träning men också ett sätt att leva.

Hur påverkas kroppen av Tai Chi?

I Tai Chi håller vi en biomekaniskt korrekt kroppsstruktur som effektivt bygger den fysika styrkan, balansen och uthålligheten. Tai Chi tränas ofta långsamt. Detta ger sega uthålliga muskler och en vana att uppmärksamma och koordinera kroppens olika subtila rörelser. Formträningen har även en meditativ aspekt som hjälper dig att landa i nuet och ger dig lugn och tålamod. Alla rörelser sker enligt vissa principer som mängder av studier visar har gynnsamma effekter på ex. balans, stresshantering (minskade kortisolnivåer), hjärt- och kärlsjukdomar, Parkinsons sjukdom m.m. En intim koppling finns också mellan Tai Chi och Traditionell Kinesisk Medicin. Regelbunden formträning sätter igång Qi flödet vilket har en läkande effekt på kroppens organ och strukturer. Tai Chi behandlar bl.a astma och andningssjukdomar, läker olika hjärtfel, förbättrar koordinationen, lugnar dig, normaliserar blodtrycket, dämpar inflammatoriska tillstånd, smärtlindrar och ger dig ökad rörlighet.

Practical Tai Chi Chuan?

Det finns en stor mängd stilar inom Tai Chi. Wudang, eller Practical Tai Chi Chuan är ett komplett system som utvecklats av Cheng Tin-Hung i Hong Kong och som togs till Europa under 80-talet av Dan Docherty. Saar Avivis lärare, Paul Silfverstråle, är elev till Dan.

Practical Tai Chi Chuan har fokuserar på kamp och är utvecklad för att vara praktisk. Vår träning är därför väldigt varierande och omfattar bl a formträning, Tui shou (pushing hands/parträning), Qi gong, lätt styrketräning, San shou (applikationer/praktiska tillämpningar och självförsvar) och Nei gong (bygger den inre styrkan). På samma sätt tränar vi även med vapen; sabel, spjut och svärd. Den filosofiska aspekten är alltid närvarande i träningen och att förstå och tillämpa denna är grunden och nyckeln till Tai Chi Chuan.